12. mars 2012

Ukens Supermat - Chlorella

Chlorella er i likhet med spirulina (forrige ukes supermat) en blågrønn ferskvannsalge. Men mens spirulina er flercellet er chlorella encellet. Forskere mener derfor at spirulina er en mer primitiv organisme enn chlorella. Det vil si at nukleinsyrene DNA og RNA i chlorella er av bedre kvalitet enn i spirulina. I tillegg inneholder chlorella mer naturlig jern og opptil syv ganger mer klorofyll enn spirulina.

Videre inneholder den også alle de åtte essensielle aminosyrene (proteinbyggeblokker), imponerende mengder av blant annet vitamin A (betakaroten), C, B (B1, B2, B3, B9 og B12), E og K, samt et høyt innhold av mineralene kalsium, magnesium og kalium. I tillegg inneholder chlorella noen meget sterktvirkende flavonoider (plantepigmenter med sterkt antioksiderende virkning og som også styrker veggene i blodårene), blant dem en betraktelig mengde lutein, som er viktig for synet. Chlorella inneholder dessuten et sjeldent xantofyll, en type karotenoid (en gruppe sterke, fettløselige antioksidanter) som har aktivt A vitamin, kalt echinenon.VIRKNING:
Flere studier peker på at denne blågrønnalgen styrker immunforsvaret, reduserer blodtrykket og kolesterolinnholdet i blodet, fremmer rask leging av kroppsvev og kan inneholde komponenter som har en beskyttende effekt overfor visse kreftformer. På grunn av det høye innholdet av klorofyll er chlorella også med på å alkalisere og avgifte kroppen, rense blodet og hjelpe på fordøyelsen. Chlorella bryter også ned og renser ut tungmetaller som PCB, DDT, kvikksølv, kadium og bly.

Et annet spesielt aspekt ved chlorella er dens innhold av nukleinsyrene DNA og RNA. Nukleinsyre hjelper cellene med å reparere og fornye seg. Forekomsten av nukleinsyre avtar med alderen og avhenger i tillegg av sykdom, stress, forurensing og dårlig kosthold. I forbindelse med den fysiske nedbrytingen av kroppen som er en del av aldringsprosessen, nedbrytes DNA og RNA stadig raskere i hver enkelt kroppscelle. For å forynge kroppens forråd av disse nukleinsyrene anbefales derfor inntak av mat som er særlig rik på disse, blant annet nøtter og fisk. Chlorella sies å inneholde 17 ganger så mye RNA som for eksempel sardiner som er høyt listet på listen for DNA/RNA-rik mat.


BRUK:
Bruken er lignende som for spirulina, men med enkelte sentrale forskjeller. Chlorella er mer styrkende og renser kroppen på en mer skånsom måte, og er tryggest å bruke ved mangel og svakhet. Chlorella finnes i både pulverform og tabletter. Selv bruker jeg pulverformen fra Pure Planet som blant annet fås kjøpt på iHerb eller i helsekostforretningene. Bland pulveret ut i vann, juice (ikke sitrusjuicer da sitrus hemmer opptaket av klorofyll og andre næringsstoffer) eller i en smoothie, enten alene eller sammen med andre grønne tilskudd.


DOSERING:
På grunn av chlorellaens kraftige utrensende effekt må man være forsiktig med doseringen i begynnelsen. Begynn med ½ ts og øk gradvis med ½ ts per uke. Anbefalt forebyggende daglig dose er 2-3 gram, mens 15-20 gram anbefales som sykdomsbekjempende dose. I likhet med spirulina kan du i begynnelsen oppleve avgiftningssymptomer som hodepine, kvalme, uren hud, løs eller hard avføring, etc. Dette er forbigående og ikke farlig. En ideell dosering fører til økt energi og mindre sug etter søtsaker og annen mat.


NB! Jeg vil spesielt anbefale deg å begynne med chlorella hvis du føler at kroppen din trenger en avgiftning/detox, hvis du vet at du har vært utsatt for tungmetaller eller andre giftstoffer, hvis du har kreft eller andre alvorlige sykdommer eller lidelser, hvis du gjennomgår strålebehandling, har svekket immunforsvar eller hvis du er mye småsyk.


Kilder: "Den grønne supermaten" av David Sandoval, "Supermat" av Trine Berge og Sara Chacko, www.yogasenteret.no, www.rawganic.com. 

2 kommentarer:

  1. Dette var interessant:) Har alltid lurt på forskjellen mellom spirulina og chlorella.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant :) Ikke alltid like lett å sette seg inn i, og ha oversikt over alle de forskjellige typer av supermat og hva slags virkning de forskjellige har.

      Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...